...
Gratis verzending vanaf €70
gebitsproblemen bij konijnen herkennen

 

Gebitsproblemen bij konijnen of cavia’s herkennen

De mondgezondheid bij kleine dieren is heel belangrijk en zijn gebitsproblemen bij konijnen of cavia’s makkelijk te herkennen, maar ze worden meestal niet opgemerkt door de eigenaar.

Gaat uw konijn of cavia op vreemde manieren eten?

Gaat het hooi vermijden of gaan kwijlen? Dit kan te wijten zijn aan pijn in de tanden en mond van het dier. Gebitsproblemen bij huisdieren zijn een van de meest voorkomende redenen voor eigenaren om contact op te nemen met de dierenarts, maar gebitsproblemen kunnen worden voorkomen. Het geheim is om correcte eetgewoonten te ontwikkelen!

Konijnen en knaagdieren (zoals cavia’s en chinchilla’s) hebben hun hele leven voortanden en wangtanden. De voortanden van konijnen groeien 2-3 mm per week. Zelfs bij kleinere knaagdieren groeien de voortanden voor het leven. De reden voor de groeiende tanden is dat konijnen en knaagdieren in het wild een hoog vezelgehalte eten. De tanden zijn dan constant versleten, wat betekent dat de tanden moeten groeien om het dier te laten overleven. Als de tanden niet uitgroeien, zal hij niet snel kunnen kauwen.

Symptomen en oorzaken

Gebitsproblemen worden niet altijd in de eerste plaats ontdekt. Het dier was nog alert en had in de beginfase goede eetlust. Als het echter op een vreemde manier begint te kauwen of aarzelt, kan dit een teken zijn van gebitsproblemen. Konijnen of knaagdieren kunnen ook het voedsel dat ze eten sorteren en hooi vermijden. Sommigen beginnen te kwijlen en worden nat op de kin en borst. In een later stadium begint het dier te vermageren en kan het uiteindelijk helemaal stoppen met eten, de ontlasting stoppen en lusteloos worden.

Problemen met de voortanden Konijnen hebben twee verschillende soorten gebitsproblemen, namelijk voortanden en wangtanden. Als het konijn met de verkeerde beet wordt geboren, meestal een onderbeet, komen de voortanden niet samen en slijten ze niet op de normale manier. De voortanden van de onderkaak kunnen grotesk lang worden en de voortanden van de bovenkaak kunnen in een cirkel naar binnen groeien en het gehemelte beschadigen. Deze problemen beginnen meestal al bij de leeftijd van 4-6 maanden en zijn meestal gemakkelijk te herkennen voor eigenaren van gezelschapsdieren.

Problemen met wangtanden

Het meest voorkomende gebitsprobleem is echter ernstige slijtage van de wangtanden van volwassen konijnen. Het debuteert meestal wanneer het konijn twee tot drie jaar oud is. Omdat konijnen erg lange, smalle en smalle mondholtes hebben, zijn hun wangtanden helemaal niet zichtbaar, zelfs als je het konijn in de mond probeert te bekijken. Daarom is het probleem met de wangtanden iets dat eigenaren van gezelschapsdieren niet zelf kunnen ontdekken.

Wat kunt u thuis doen?

Gebitsproblemen bij konijnen herkennenLet bij het kopen van een tam konijn dat het dier goed bijt. De voortanden moeten lichtjes gedraaid zijn, zodat de voortanden van de bovenkaak zich direct voor de voortanden van de onderkaak bevinden. Dat is belangrijk om correct te kunnen eten.

Pas het konijnenvoer aan en bied hooi en groene bladeren aan het dier. Alle konijnen en knaagdieren moeten toegang hebben tot een aanzienlijke hoeveelheid hooi van goede kwaliteit. Het dier moet minstens zoveel hooi hebben als het konijn groot is. Het hooi moet van goede kwaliteit zijn en dagelijks vervangen worden.

Het is goed om het hooi op een hooiberg te serveren zodat het niet vies wordt. Bladgroenten zijn ook goed voedsel, maar wees zuinig met suikerhoudende producten zoals wortelen en fruit. Het is dus belangrijk om het konijn een goed uitgebalanceerd dieet te geven want het juiste konijnenvoer in een goede verhouding geven is ook heel belangrijk voor een goede darmwerking.

Wat doet de dierenarts?

Tandproblemen bij huisdieren zijn niet iets dat u als eigenaar van een huisdier zelf kunt behandelen. Als u merkt dat het dier is gestopt met eten, moet u onmiddellijk contact opnemen met een dierenarts. Hoe sneller u contact opneemt met een dierenarts (nadat u symptomen heeft gezien die wijzen op een tandafwijking), hoe beter.

Verkeerde beet

Als het dier een verkeerde beet heeft, schuurt de dierenarts in de noodfase meestal de lange voortanden af. Ze mogen nooit worden afgesneden, omdat ze dan gemakkelijk splijten en problemen met de tandwortel zullen veroorzaken, wat tot lastige infecties kan leiden. Helaas heeft slijpen een kortstondig effect, aangezien de tanden 2-3 mm per week groeien. Na 4-6 weken moet je weer schuren. Het gaat dan door gedurende het hele leven van het dier. U kunt ook een operatie overwegen om voortanden te verwijderen. Het klinkt misschien drastisch, maar de dieren doen het daarna meestal heel goed.

Geef een reactie

Winkelwagen

0
image/svg+xml

No products in the cart.

Verder winkelen