...
Gratis verzending vanaf €70

Kattenvoer overzicht

Jouw kat is zeer geliefd en die wil jij graag goed verzorgen. En dan is een goed en juist kattenvoer belangrijk. Voeding is een heel belangrijk onderdeel van de verzorging. Je wilt dat jouw kat goed in zijn vel zit en dat zijn gedrag ook goed is. Katten zijn vleeseters en in de meeste kattenbrokken zit vlees. Katten voer is er in verschillende soorten. De verschillende soorten kattenvoer is ook goed te combineren.

De soorten kattenvoer zijn:

 • Rauwe vleesvoeding
 • Lucht gedroogde voeding
 • Nat voer
 • Brokken

Rauw vleesvoer voor katten – Vers kattenvoer

De meest gezonde voeding wat je een kat kan geven. Het past het beste bij het verteringsstelsel, bij gezondheidsklachten herstelt de kat sneller en het voorkomt gezondheidsklachten. Rauw vleesvoer kan je verdelen in:

 • Prooidieren: Hele prooidieren is natuurlijk en bevat ook alle voedingstoffen die de kat nodig heeft. Het zorgt er voor dat het gebit in goede conditie blijft. Prooidieren zijn muizen, hamsters of duiven.
 • Kant en klare rauwe vleesvoeding: De kant en klare rauw vleesvoeding zijn uit de vriezer en hebben de juiste verhoudingen. Dit noemen ze ook wel KVV en is makkelijk te geven.
 • Zelf samenstellen: Je kunt ook zelf de maaltijd samenstellen door de juiste vleesproducten in de juiste verhoudingen te geven. Ook weet je wat je voert en kan je het aanpassen naar de behoeften van je kat. Het is dan wat meer werk maar wel weer goedkoper.

Nat kattenvoer

Onder nat voer vallen alle gestileerde voeding met vocht en soms ook nog met extra vocht erbij. Vocht is heel erg belangrijk voor de kat. Nat voer is blik voer, kuipjes en zakjes. Het nadeel is dat eiwitten zijn veranderd, schadelijke stoffen zijn ontstaan en dat er voedingsstoffen verloren gaan door de verhitting. De goedkope blik voer is vaak beter dan brokken omdat het beter aansluit bij de voedingsbehoeftes van de kat.

Lucht gedroogde voeding

Dit zijn vleesproducten die aan de lucht gedroogd zijn met nog wat toevoegingen. Het wordt op een lage temperatuur gedroogd waardoor de voedingsstoffen behouden en de eiwitten rauw zijn. In feite is het rauw vlees zonder vocht. De voeding is het beste om in water te weken omdat een kat weinig drinkt.

Kattenbrokken

Kattenbrokken bezitten verhitte en gedroogde ingrediënten. Deze voeding is het minst geschikt omdat:

 • Er te weinig vocht in zit. Een kat heeft 65 % vocht nodig.
 • De structuur van eiwitten veranderen door de verhitting en daardoor leveren ze meer afvalstoffen en zijn ze minder goed bruikbaar
 • Er zit zetmeel in, best veel. En juist dat kan tot gezondheidsproblemen zorgen.
 • Natuurlijke voedingsstoffen gaan verloren maar worden in synthetische vorm toegevoegd.

Over het algemeen bestaat een goede brok uit veel vlees en weinig koolhydraten.

Snacks

Jij wilt je kat ook wel eens een snoepje geven voor goed gedrag bijvoorbeeld. Niet alle kattensnoepjes zijn goed en te veel is nooit goed. Per slot van rekening is een snack alleen maar extra. Wanneer je kat teveel krijgt aan snacks kan het gewichtsschommelingen krijgen met als gevolg overgewicht. En als je je kat dan moet laten afvallen is heel erg lastig.

Waarom eten katten vlees

Katachtigen zijn obligate carnivoren. Dit betekent dat ze vlees moeten eten om gezond te blijven. De kwaliteit van het voer is voor katten erg belangrijk, net als voor mensen. Ook hebben katten een hoog gehalte aan eiwitten, calcium, fosfor en taurine nodig in hun dieet om een goede gezondheid te behouden.

Voeding is erg belangrijk voor katten.

Voeding is erg belangrijk voor katten. Het is belangrijk voor hen om voldoende eiwitten, vetten en andere essentiële voedingsstoffen binnen te krijgen.

Kattenvoer heeft een lange weg afgelegd sinds de dagen van droge pellets die moesten worden gemengd met water of blikvoer dat bestond uit gemalen vlees in jus of saus. Tegenwoordig hebben we nat kattenvoer, gedroogde diëten (vaak “brokjes” genoemd omdat het lijkt op een soort brokjes graan), veterinaire diëten (vaak voorgeschreven door dierenartsen voor specifieke gezondheidsproblemen) en rauw voedsel (meestal bestaande uit hele prooidieren zoals zoals muizen, ratten, konijnen, enz.).

kattenvoer overzicht

Winkelwagen

0
image/svg+xml

No products in the cart.

Verder winkelen