...
Gratis verzending vanaf €70

Vogelvoer voor tuinvogels

Vogelvoer voor tuinvogels

Rond ons huis leven tientallen soorten tuinvogels. Ze helpen het ecosysteem en de omgeving van je tuin in evenwicht te brengen, en het is natuurlijk leuk om ze te zien. Maar hoe lok je vogels naar je tuin en wat geef je ze te eten? De keuze van de tuinplanten bepalen welke vogels er worden aangetrokken. Als de vogels eenmaal in je tuin komen, is het natuurlijk goed als ze blijven. Lees hieronder alle informatie over tuinvogels.

Wilde tuinvogels komen het hele jaar door eten zoeken in de tuinen. Tijdens de herfst en winter moeten de tuinvogels behoorlijk wat energie gebruiken om hun lichaamstemperatuur op peil te houden. Met het juiste voer voor tuinvogels kunnen wij hun daarbij ondersteunen. Door de vogels te voeren en ze te voorzien van proper water blijven ze ook in onze tuin rond hangen.

Welk vogelvoer eten tuinvogels

Nu houden tuinvogels van een veelzijdig menu, dus wanneer we wilde vogels, zaden, noten, vetbollen, pinda’s, rozijnen en fruit geven hebben ze natuurlijk altijd wat. Vloeibare olie, margarine of zoute producten zijn niet goed voor vogels en kan zelfs gevaarlijk zijn. Op verschillende plaatsen in de tuin voer voor ze te hebben werkt het beste en dat kan door bijvoorbeeld een vetbol te hangen, wat strooivoer te strooien op een voederplank of voederhuisje. (Er zijn hele mooie voederhuisjes verkrijgbaar bij Bopets)

Op zoek naar een breed assortiment aan vogelvoer voor tuinvogels?

Kijk eens in onze online winkel, wij bieden verschillende zadenmixen aan om de vogels te voeren.

Voedersilo’s voor tuinvogels

Een voedersilo is ook een geschikte manier om vogelvoer aan te bieden in je tuin. Bij deze manier wordt er zaden en soms ook noten aangeboden op een schone en droge manier. Er is vaak ook een afdakje waardoor tuinvogels rustig en droog kunnen eten. Zo zijn er ook beschermde silo’s speciaal voor de kleinere vogel zoals een mus, roodborstje of meesje. Deze is voorzien van een tralie waar de grotere vogels er niet bij kunnen maar de kleinere vogel wel.

Soorten voer voor tuinvogels

De soorten vogelvoer die je aan de wilde vogels kan geven is:

Aanvullende vetvoeding
Enkelvoudige granen en zaden
Meelwormen
Mixen voor tuinvogels

Strooivoer: Dit voer bevat zaden, stukjes mais, stukjes pinda en zonnebloempitten. Dit kan je in de tuin strooien of in een voedingshuisje doen.

Vetbollen: Deze zijn geschikt voor de winter. Dit levert veel energie. Het bestaat uit zadenmengsel gegoten in een harde soort vet.

Pinda’s: Dit is een fijne aanvulling op wat de vogels eten. Deze kan je in een silo aanbieden maar ook als een ketting rijgen en ophangen in de tuin.

Zonnebloempitten: Dit is het favoriete eten van bijna alle tuinvogels. Ze zijn vetrijk en dat hebben de vogels in de winter dus hard nodig.

Fruit: Geeft niet te kleine stukjes fruit, hier kunnen de vogels zich in verslikken. Het is beter als ze er aan kunnen pikken. Leg dus een halve peer, banaan, appel of druif neer.

Naast de voeding is vers drinkwater belangrijk.

Welk tuinvogels eten wat ?

Merel, zanglijster, koperwiek, kramsvogel en spreeuw
Voedsel: rozijnen, fruit, schillen en klokhuizen, alle soorten bessen, broodkruimels, premium zadenmixen.

Mezen
Voedsel: vetbollen, ongezouten (dop)pinda nootjes, kokosnoot, zonnepitten, zadenmixen, pindablokken.

Specht, boomklever en boomkruiper
Voedsel: vetbollen, zonnepitten, pindablokken, ongezouten (dop)pinda’s, pinda’s en pindacakes.

Winterkoning, heggenmus en roodborst
Voedsel: broodkruimels, zadenmixen, meelwormen, ongekookte havermout.

Mussen, vink en groenling
Voedsel: onkruid-zaden, zonnepitten, voedertafelmix, pindablokken, wat bruin broodkruimels en pinda’s.

 

Tuinvogels voederen in de lente, zomer en herfst

Vogelvoer voor tuinvogels - Vogels voeren in de zomer - lente - herfstVogels in je tuin gebruiken het voedsel dat u geeft als aanvulling op het voedsel dat ze normaal in de natuur vinden. Zo kan je elk seizoen vogels voederen in de natuur. Niet overdrijven is de boodschap.

In het voorjaar beginnen vogels hun nesten te bouwen en gaan natuurlijk op zoek naar voedsel voor hun jongeren. Alleen ouders zullen het eten dat je dit seizoen strooit lekker vinden. Het aangeboden voedsel moet op dit moment meer calcium en eiwit bevatten, zoals meelwormen of gebroken eierschalen. Vetbollen en andere soorten vet zoals pinda’s kun je het beste niet meer geven.

In de zomer gaan vogels op zoek naar wormen en insecten, hier kan je helpen door platen en struiken aan te planten die insecten aantrekken in je tuin. Door het gazon water te geven, trekt u regenwormen aan.

In de herfst gaan vogels actief op zoek naar voedsel voor de winter. Als je ze in de herfst voedt, weten ze dat ze in de winter naar je tuin kunnen. Als het erg koud wordt, geef dan vetbollen en pindakransen.

Tip: Ben je gek van vogels en heb je ook binnenvogels, werp het vogelvoer dat deze vogels op de bodem van de kooi gooien niet in je vuilnisbak. Giet dit vogelvoer ergens op een rustige plaats tussen het gras of op een speciaal daarvoor voorzien stukje grond. Op die manier zullen de zaadjes kiemen en uitgroeien tot leuke plantjes. Tuinvogels kunnen hier naar harte lust van smullen.

Winkelwagen

0
image/svg+xml

No products in the cart.

Verder winkelen